НАЧАЛО    НОВИНИ   КОИ СМЕ НИЕ?   ПРЕДСТАВЛЕНИЯ   ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ   ГАЛЕРИЯ    УЧАСТИЯ        ИЗДАТЕЛСТВО   

 

  ФИЛМИ  ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ    FACEBOOK    ФОНДАЦИЯ ВЕДНА     ПРОЕКТИ      КАМЕРЕН ТЕАТЪР "ВЕДНА"      КОНТАКТ 

 

 

ПРОЕКТИ:

 

 

 

“Дуенде-Земята-майка” на Фондация „ВЕДНА“ получи финансова подкрепа на Министерството на културата на Република България през 2020 г. Премиерата на спектакъла ще бъде през февруари 2021 година на територията на Национален музей „Земята и хората“ и Националния природонаучен музей.

Авторският спектакъл на Ралица Ковачева - Бежан и Мариана Йотова „ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА“ се базира на връзката Земята-човека. Природата-цивилизацията. Зовът за помощ на планетата изразен от човека и изкуството, което създава. Звуковата среда на спектакъла отговаря на основната екологична цел на проектопредложението, като включва природата с нейните завладяващи звуци. Синтезът на изкуства (театър, танц, вокално, инструментално и визуално изкуство) създава една неочаквана и богата свръхтеатрална, интерактивна среда на общуване, която цели вътрешна рефлексия от нов тип комуникация, израз на желанието и потребността от възраждане на онова живо, случващо се тук и сега, човешко общуване, което ни носи чистата емоция от съпреживяването. Спектакълът е вдъхновен от многообразието на магичните звуци на традиционните и не толкова познати музикални инструменти, от поезията, и от заобикалящата ни среда.

Словесната партитура на спектакъла, „ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА“ е изградена от произведенията на Красимира Атанасова. Темите на нейната поезия и проза са дълбоко скритите и незнайни дълбини на човешката природа: непредсказуема, страшна, бездънна, Божествена. Нейният свят е светът на българите - тук и сега, но и там и завинаги.  Дуалността на  два свята - земен и надземен, което олицетворява драматизма и напрегнатостта на нейната мисъл и нейния стих.

Оригиналната творческа идея за “Дуенде-Земята-майка” на Фондация „ВЕДНА“ е естествено продължение на дългогодишните творчески търсения за тандемът Мариана Йотова и Ралица Ковачева – Бежан  - актриси, певици, инструменталисти, които работят заедно в продължение на дълги години. Към новият им проект се присъединяват: Петър Йорданов-Бъни - музикален съпровод, композитор, звукова среда. За постигането на високо професионално ниво, част от екипа е музикалния директор Евгени Господинов. Другите участници в проекта са Изабела Манолова - костюмограф, сценична среда и Петър Танчев - визуална среда, специални ефекти, мултимедия, Красимира Методиева - драматургичен консултант и др.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

реализирани проекти на фондация ВЕДНА

ПАТИЛАНЦИТЕ В ПРОМЕНЯЩИЯ СЕ ГРАД с финансовата подкрепа на Столична програма КУЛТУРА

ПАРЧЕНЦЕ ОТ ОМАГЬОСАНОТО ОГЛЕДАЛО с финансовата подкрепа на Столична програма КУЛТУРА

СИНЯТА ПТИЦА с финансовата подкрепа на Столична програма КУЛТУРА

БЕДНИЯТ ЕЖКО с финансовата подкрепа на Столична програма КУЛТУРА

ДЕСЕТ ПРИКАЗКИ ЗА СЦЕНА от Венцислав Асенов с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЦЕНАГРАФСКИ ПРОЕКТИ

ДУЕНДЕ - ЗЕМЯТА МАЙКА