МИСИЯ И ЕКИП

МИСИЯ

От първите седмици на съществуването си, театрална школа ВЕДНА се опитва да прави стойностни театрални представления и да ги показва пред широка публика. Ние вярваме, че във всяко дете се крие талант и сме си поставили задача да откриваме, развиваме и показваме талантливите деца. Е, не всички деца показват своя талант веднага и не всички деца успяват да запазят желанието си да се показват на сцената, но процеса е много важен. Онзи процес, при който на детето му се дава възможността да изиграе главната роля на принцесата например, нищо че би му подхождало повече друга роля и то се старае и е със самочувствие…  Онзи процес при който току-що навлизащите в тайните на театралното изкуство могат да си партнират на сцената с  по-опитни деца и да се чувстват равнопоставени с тях…. Онзи процес при който се размива границата между преподавател и приятел…

В нашата школа спектаклите се играят по няколко пъти в различни състави, защото така даваме възможност на много деца да се покажат в поне една любима за тях и главна роля. Често се случва едно и също дете да играе две или три роли пред публика и така да покаже таланта си в различни характерни роли. Това е много важно особено за по-малките момиченца, които искат да играят само красиви и добри принцеси и не могат да представят себе си в ролята на баба или шут. Точно такива момиченца получават ролята на принцесата, обаче по време на репетициите осъзнават колко е по-интересно да се играе смешна и характерна роля, колко е вълнуващо да влезеш под кожата на някой противоречив и силен характер и… колко скучни са понякога принцесите.

За по-големите деца сме си поставили задачата да разкриваме тайните и очарованието на театралното изкуство в много от неговите професии. Младежите и девойките пишат свои авторски текстове за театър, или правят сценична адаптации на литературни произведения, пробват своя талант и в областта на режисурата, участват в телевизионни предавания, водещи са на концерти, участват в рекламни кампании и не на последно място – активно помагат зад кулисите при преобличане, слагане на нови декори и реквизит и др. По този начин се опитваме да възпитаваме у тях отговорност и любов към изкуството.

Програмите на курсовете по актьорско майсторство са съобразени с възрастта и нивото на децата и младежите и са насочени не само към добри професионални качества, а към умения, които са полезни в ежедневието: развиване и усъвършенстване на гласово – говорната култура с упражнения по сценична реч и вокално изкуство, развиване и усъвършенстване на културата на движение с упражнения по сценично движение, пантомима и хореография, упражнения за развиване и усъвършенстване на паметта (зрителна, слухова, емоционална) чрез различни игри, упражнения и задачи, развиване на чувството за отговорност, партньорство и работа в екип, умения за поведение пред публика, пред камера и микрофон, самочувствие и др.

Екипът от фондация ВЕДНА е убеждението, че всеки човек, независимо от неговата раса, пол, етническо наследство или социално-икономически статус, е уникален и безценен, че всеки има правото на достъп до произведенията на културата и изкуството, че във всеки един се крие креативност и творчески заложби, Фондация ВЕДНА си поставя следните основни цели: Насърчаване, съдействане и подпомагане на културата, изкуството и образованието сред децата и младежите. Насърчаване на активни творчески занимания на деца и младежи в неравностойно положение и малцинствени и рискови групи и реализация на различни творчески изяви, предназначени за такава аудитория и др. За постигане на своите цели, Фондацията ще осъществява следните общественополезни дейности: Ще провежда кампании за подкрепа на политики, насърчаващи всякакви активности във връзка със стимулиране на креативност в областта на изкуството и културата от професионалисти и аматьори. 4. Ще разработва проекти, стратегии и програми, чрез които да стимулира укрепването на гражданското общество и добри практики в областта на изкуството и културата и др.

ЕКИП:

koi.ht2Преподавателите в Арт школа ВЕДНА са специалисти със съответното образование

КРАСИМИРА МЕТОДИЕВА – главен художествен ръководител, председател на фондация ВЕДНА и основател на театралната школа.

Красимира Методиева е завършила НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Калина Стефанова. Била е актриса в Държавен куклен театър – Пазарджик, драматург на Централен куклен театър и Свободен театър, рекламен консултат в Сатиричен театър. През 2002 г. получава трета награда от Националния куклено – театрален фестивал “Михаил Лъкатник” – Ямбол в раздела “Драматизация на класическа приказка” за “Славеят” по едноименната приказка на Х. К. Андерсен, през 2003 г. номинация от същия фестивал за „Цигуларят и малката птичка“ по едноименната приказка на Гурам Петриашвили, а през 2007 г. Номинация в Националния конкурс за нова българска драматургия – Плевен  за пиесата „Кристалното сърце“. От 2005 до сега работи на хонорар в театрите в гр. Казанлък, гр. Ловеч, гр. Благоевград, в Камерен театър – Възраждане – София и др. Била е преподавател по актьорско майсторство в детска градина „къщата на Алиса и нейните приятели“ към училище за английски език АВО – 3, Национално училище „София“, читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ – София, кв. Модерно предградие, преподавател по актьорско майсторство в 132 СОУ  и др.

 

milena

 

 

 

 

МИЛЕНА МАВРОДИНОВА е завършила НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Николина Георгиева.

Милена Мавродинова е режисьор на над 30 постановки в театрите в гр. Шумен, гр. Ловеч, гр. Благоевград, гр. Казанлък, гр. Перник, гр. Тъговище, и в Камерен театър – Възраждане – София и др. Била е актриса в Държавен куклен театър – Плевен, Държавен куклен театър – Шумен, театър „Завеса“, театър „Ведна“ и др.

Била е преподавател по актьорско майсторство в Театрални школи към сдружение Арт Ленд, в Детска вокална група Радиодеца” към Българско Национално Радио и др., а в момента е преподавател по актьорско майсторство в Национално училище „София“ и театрална школа ВЕДНА.

Преподавател в театрална школа ВЕДНА от  сезон 2010 / 2011 г. Член на управителния съвет на фондация ВЕДНА

koi.ht4ЗЛАТИНА ЙОРДАНОВА е завършила НАТФИЗ“Кр.Сарафов“ 1996 при проф. Атанас Илков, специалност куклено актьорско майсторство. Работи в театрите: „Образователен театър“, „Вилекула“ и др. Участвала е във фестивали, провеждани във Франция, Сърбия, Хърватска, Словения и др., както и на Международния куклено – театрален фестивал „Златния делфин“ – Варна. Участвала е в телевизионни предавания:-„Академия на игрите“ Нова тв. реж. Съни Сънински, „Карнавал“  БНТ -реж. Рубен Гарабедян и Ваня Иванова. Работи в stop motion animation-aниматор на куклите-„Приказки от вълненото кралство“-Гала филм -реж. Ангел Манов, има интерактивни авторски спектакли-„Червената шапчица“,“Хензел и Гретел“,“Пепеляшка“,“Дивите лебеди““Снежанка“ и др.-през сдружение Арт ленд и детско атр студио НИК.

Била е преподавател по актьорско майсторство в Театрални школи към сдружение Арт Ленд и театур „Вилекула“, а   момента е преподавател по актьорско майсторство в театрална школа ВЕДНА.

Преподавател в театрална школа ВЕДНА от  сезон 2011 / 2012 г.

katia_ilkovaдоц д-р КАТЕРИНА ИЛКОВА

Образование:
1988- “Актьорско майсторство за куклен театър” във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“,
2002 – научнообразователна степен „Доктор”

Академичен опит:
От 1995 г. асистент по Сценична реч(правоговор, техника на говора, художествено слово)в НАТФИЗ
От 2004 г. старши преподавател – НАТФИЗ

Творческа дейност:
1988-89- актриса в ДКТ Благоевград
От 1989г. актриса на свободна практика със спектаклите: “Вълнена приказка”(1989) “Господин Крокотак и лошото куче Бъч”, “Един забравен рожден ден” (1992), “Маруф-обущаря”(1995), Защо мишките не знаят да четат”(1999), “Приказка за цар Салтан”(2001), „Шестте пингвинчета”(2004), „Мокра приказка”(2009). Играят се и днес.
Роли в драматичен театър: в“Дванайсета нощ” и в “Лов на малка моруна” (1998).
Режисьорска работа: „Мумински неволи”(1991), „Охлювчето което…”(1995), „Ъ, ъ, елхата”(2005,) „Мокра приказка”(2009), „Малка пролетна приказка”(2011).

Участие в 27 международни фестивала у нас и в чужбина.

Публикации:
“С кукли срещу дрогата” – в-к “АЗ Буки”, бр.30, .; „Провокирано от срещата” – Пресбюлетин „Въртележка” на Панаир на куклите, изд. Столичен куклен театър , юни 2002, бр. 3.; ”Проблеми и перспективи на кукленото изкуство в България” – Сборник, (2001); “Актьорски притеснения” – сп. Театър, кн. 7-9, (2003); „Словото и някои педагогически проблеми” – сп. „Театър”, кн 7-9,(2005); „Разбираме ли днес рплята на характерния глас и говор за създаването на завършен кукленотеатрален образ” – Годишник на НАТФИЗ, (2007);
„Търси се точният път към детето” – в-к „Аз-Буки” бр. 45 (2009).
Награди:
2008 – Голямата награда на „5-ти международен фестивална камерните куклени театри ‘Московские каникули’”- Москва, Русия
2009 – Награда за актьорско майсторство на „ 4-ти кукленотеатрален фестивал „Слънчоглед” – Благоевград

Научни разработки на тема: „В търсене на естетическо въздействие в кукления театър, чрез гласовоговорната характеристика на героите” и „Подготовка на гласа за характерност”.