НАЧАЛО    НОВИНИ   КОИ СМЕ НИЕ?   ПРЕДСТАВЛЕНИЯ   ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ   ГАЛЕРИЯ    УЧАСТИЯ        ИЗДАТЕЛСТВО  

 

 

  ФИЛМИ   ТАКСИ И ОТСТЪПКИ    ПРОФЕСИОНАЛЕН ТЕАТЪР    ФОНДАЦИЯ ВЕДНА     ПРОЕКТИ      СЦЕНА "ВЕДНА"    КОНТАКТ 

   
   
 

 

КОИ СМЕ НИЕ?

 

 

събота и неделя

от 10 часа (две групи)

 

петък от 18 часа,

събота от 13 часа и неделя от 13 часа (четири групи)

вторник и четвъртък

 от 19 часа (една група)

     
  Курсовете по АКТЬОРСКО МАЙСТОРСТВО ЗА ДЕЦА в театрална школа ВЕДНА са предназначени за ученици от 1 до 6 клас. Репетициите се провеждат в събота и неделя в уютната обстановка на Камерен театър ВЕДНА. Децата са разпределени в няколко групи в зависимост от възрастта, другите си ангажименти през уикенда и това дали са напреднали или начинаещи в нашето изкуство. 
Репетициите продължават три астрономически часа с една почивка от двадесет минути. 
Курсовете започват със загрявка на гласово - говорния апарат, упражнения и игри за подобряване на паметта и концентрацията на вниманието, за развиване на въображението и пъргавината на мисълта. 
В детската школа работим предимно по адаптирани текстове от световната класика за деца. По забавен и атрактивен начин обясняваме понятия от театралното изкуство и разказваме за историята на театъра. За учениците след 5 клас програмата включва и откъси от произведения на Шекспир, Пушкин, Марк Твен и др. автори, които се изучават в учебната им програма в СОУ и анализирането и претворяването на тези класици в нашите репетиции ще им бъде изключително полезно в часовете по литература.

 
 

 

Тийнейджърите винаги са били най-многобройната група в нашата школа и затова са разделени в две или три пиеси за репетициите в петък вечер и в събота и неделя. Всички занимания започват с упражнения за гласово - говорния апарат, за развиване на критичната и аналитичната мисъл, за подобряване уменията на паметта и др. 
Репертоарът в тази група е изключително разнообразен и включва класически драматургични текстове и съвременна драматургия във всички театрални жанрове. Всеки сезон се стараем да покажем пред публика една добра комедия, едно класическо произведение и една съвременна философска драма. Така младите хора в нашите курсове имат възможността да работят в различни стилове и да придобият знания и умения за различните техники в актьорското майсторство. 
Тийнейджърите в нашите курсове идват с огромно желание на повече от една репетиция седмично, защото в неформална приятелска среда си говорим за важните неща от живота и анализираме актуалните ситуации в днешния ден, съпоставяйки ги с темите в драматургията. Нашите репетиции са много интересни за тях, научават много за история на изкуството, за човешките взаимоотношения, за себе си дори… 
Изключително важно е за нас и това, че младите хора стават приятели и намират своята среда от съмишленици, с които да общуват и извън нашите репетиции. 

 

  Представяме ви и групата на хората, които уморени вечер след работа, намират мотивация да се занимават с изкуство. Курсовете по актьорско майсторство за възрастни в театрална школа ВЕДНА се посещават от хора на възраст от 25 до 70 години, които имат потребността да изразяват себе си с театъра, които намират полезно за своите професии заниманията с изкуство и които търсят и откриват неподозирани възможности у себе си.  
Репетициите се провеждат два пъти седмично (понеделник - четвъртък) от 19 часа, започват с упражнения за развиване на гласово - говорния апарат, за концентрация на вниманието и за намаляване на натрупаното напрежение. 
В репертоара на тази група влизат предимно съвременни пиеси и адаптации на класически текстове, които са интересни и забавни за курсистите.