НАЧАЛО    НОВИНИ   КОИ СМЕ НИЕ?   ПРЕДСТАВЛЕНИЯ   ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ   ГАЛЕРИЯ    УЧАСТИЯ        ИЗДАТЕЛСТВО  

 

 

  ФИЛМИ   ТАКСИ И ОТСТЪПКИ    ПРОФЕСИОНАЛЕН ТЕАТЪР    ФОНДАЦИЯ ВЕДНА     ПРОЕКТИ      СЦЕНА "ВЕДНА"    КОНТАКТ 

 

ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ

 

  „ДНЕВНИЦИТЕ НА АДАМ И ЕВА“ по Марк Твен.


„ДНЕВНИЦИТЕ НА АДАМ И ЕВА“ по Марк Твен е авторски дебютен спектакъл на Павел Емилов и Елица Костова, млади амбициозни творци, които стъпвайки на гениалния хумористичен текст на автора, правят своя оригинална интерпретация за отношенията между мъжете и жените от времето на първите хора до днес. В спектакъла ще видите изненадващи обрати, интересни препратки с нашата съвременност, неочаквани решения и, разбира се, много комични ситуации.


Спектакълът, сътворен в най-добрите традиции на комедийния жанр, постепенно прелива в поетична импресия, театър и танц на сенки, за да ни изуми и отрезви с финалните философски послания за живота, любовта и за смисъла...


„ДНЕВНИЦИТЕ НА АДАМ И ЕВА“ по Марк Твен на Фондация „ВЕДНА“ е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма „Дебюти“.

 

 

 

 ЗАЩО СЕ КАРАТ КУЧЕТО И КОТКАТА


от Красимира Методиева


по мотиви от приказката “За кучето Кнор което, искало да стане човек” на Валтер Кан


музика Павел Васев


кукли Антоанета Костова


авторски спектакъл на Красимира Методиева, Паолина Попова и Павел Емилов


участват: Паолина Попова и Павел Емилов


Кучето и Котката били приятели... Да, да, те били истински приятели. По цял ден играели заедно и много си помагали. Един ден Кучето поискало да може да говори човешки език, за да се разбира по-добре със стопанина си. Това желание било толкова силно, че на Котката й станало мъчно за своя приятел и решила да попита вещицата дали знае как кучето човек да стане...


Вещицата, разбира се, че знаела такава магия, но нищо не давала дором. Щом Кучето станело човек, трябвало да я целуне, за да стане тя красива и млада. Съгласила се Котката на едната целувка, защото не знаела за користния план на магьосницата, и хукнала към своя приятел, за да го зарадва, че ще стане човек.


И точно когато Кучето станало човек, Котката разбрала една ужасна новина и с всички сили започнала да го буди (защото само така можела да спре магията). Щом отворило очи, Кучето разбрало, че е било човек за малко, но неговата приятелка е прекъснала мечтата му. Тя се опитвала да му обясни, той в яростта си, не я чувал, тя му се разсърдила, той на нея също...


И така от този ден нататък Кучето и Котката станали врагове. Щом се видят се лаят, хъскат и дерат и никой от тях двамата не иска да чуе какво му говори някогашния му приятел. Така е и с хората... Те се карат, сърдят и обиждат, защото не умеят да се изслушват, да се чуват и да си прощават.


В спектакълът ще видите младите и много талантливи актьори Паолина Попова и Павел Емилов, които играят с много хъс и ентусиазъм. Музиката и песните на композиторът Павел Васев допринасят за ведрото настроение, изпълнено с много комедия, импровизации и танци. Автор чудесните ни кукли е Антоанета Костова. ОЧАКВАМЕ ВИ!
Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

 

 

 

ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА

Авторски спектакъл на Ралица Бежан и Мариана Йотова
Участват: Мариана Йотова, Ралица Ковачева - Бежан и Петър Йорданов – Бъни
Мултимедия: Петко Танчев
Костюми: Наталия Живкова
Музикален ръководител: Евгени Господинов
Консултант сценично пространство: Здравко Димитров
Спектакълът е изграден по текстовете на поетесата Красимира Атанасова
“Дуенде-Земята-майка” е авторски музикално – поетичен спектакъл на Ралица Ковачева – Бежан и Мариана Йотова, който изследва развитието на звука, от самото му зараждане. Това е един новаторски интерактивен проект, който има за цел да изследва практически как чрез изкуството на музиката и поезията може да се повлияе върху човешкото разбиране, съпричастие и грижа към природата. Оригиналната творческа идея за “Дуенде-Земята-майка” на Фондация „Ведна“ е естествено продължение на дългогодишните творчески търсения за тандемът Мариана Йотова и Ралица Ковачева – Бежан - актриси, певици, инструменталисти, които работят заедно в продължение на дълги години. Към новият им проект се присъединяват: Петър Йорданов-Бъни - музикален съпровод, композитор, звукова среда. За постигането на високо професионално ниво, част от екипа е музикалния директор Евгени Господинов. Другите участници в проекта са Наталия Живкова – костюмограф и Петър Танчев - визуална среда, специални ефекти, мултимедия.

“Дуенде-Земята-майка” е изграден върху текстове на поетесата Красимира Атанасова. В своята поезия и проза Красимира Атанасова, докосва дълбоко скритите и незнайни дълбини на човешката природа: непредсказуема, страшна, бездънна, Божествена. Нейният свят е светът на българите-тук и сега, но и там и завинаги. Тя сякаш постоянно живееше в този дуален свят-земен и надземен, което олицетворява драматизма и напрегнатостта на нейната мисъл и нейния стих. Тя разбира дълбоко мистиката на неземния свят, изтъкан от светлина и тъмнина, границите на който може да прекрачи само човешката душа. Чрез родната ни реч и своите размисли, открива нови измерения на Човешкия Вселенски Дух, пъстър в багрите на живота, Богът, любовта, омразата, Времето и Пространството. Красимира Атанасова е превеждана на английски, френски, руски и др. Нейното твотчество е високо оценено от такива творци като Александър Геров, Светлозар Игов, Вера Мутафчиева, Павел Матев и др.

В художествена композиция и изразност, спектакълът въплъщава изначалния синтез между сценичните изкуства (театър, вокално и инструментално изкуство), съчетавайки поетични и драматургични текстове с инструментални и вокални музикални произведения. Идеята на “Дуенде-Земята-майка” на Фондация „Ведна“ е да създаде една неочаквана и богата звукова - свръхтеатрална, интерактивна среда на общуване през изкуството, както за самите артисти-изпълнители, така и за публиката; и да предостави на всеки отделен зрител множество неоспорими естетически съпреживявания, които създават пълнокръвно усещане за изкуство и душевност, минало и съвремие, алиенация и съпричастност, индивиуализъм и взаимност.


Авторите на “Дуенде-Земята-майка” ще излязат от рамките традиционното схващане за поетично-музикалния спектакъл и ще експериментират със звуци, ритми, светлина, материи и мултимедия (мапинг върху обекти). Настроението ще градира от интимната лиричност на стиха до експресията на изразните средства на вариететното и цирковото изкуство. Визуалните метаморфози, дело на Петър Танчев, ще изобразят стихиите, космичното и земното, древното и настоящето, силата и енергията на Земята Майка.
 

  ВИРУСЪТ С КОРОНКАТА

пиеса за деца от КРАСИМИРА МЕТОДИЕВА
постановка МИЛЕНА МАВРОДИНОВА
сценография ВАЛЕНТИНА ГЕРМАНОВА
музика ПАВЕЛ ВАСЕВ
моноспектакъл на ДАРИНКА ЛЕСИНКИНА

И така... приказката започва! В шапката на един детектив живее една малка фея, която има вълшебна лупа. С нейна помощ човек може да види същността и на най-малките организми. Точно този вълшебен предмет попада в ръцете на Мартин, който тръгва да търси своята приятелка Мария. Да, светът на микроорганизмите е впечатляващ! Мария от своя страна е наказана от феята да стане мъничка като мравчица, защото преди това се е отнасяла лошо с малките животинки. И точно когато малкото момиче разбира грешките си, а малкото момче е готово да спаси приятелката си... се появява изключително опасния и нахален Вирус с коронката. Той променя света ни и всички много се страхуват от него, обаче... Мартин и Мария знаят как да се пазят от него и да не му позволят да завладее целия свят.


Образователният спектакъл на театър ВЕДНА "Вирусът с коронката" се реализира с помощна на Програма "Социално ангажирани изкуства" на Национален фонд "Култура".

Представлението е безплатно за децата и техните родители. Моля, в дискусиите под събитието да заявите вашето желание да присъствате. Поради противоепидемиологичните мерки и ограничения за посещения на театрални спектакли местата са ограничени.
 

 

 

 

ХИТЪР ПЕТЪР

по мотиви от български народни приказки


авторски спектакъл на Павел Емилов и Красимира Методиева
Участват: Павел Емилов и Давид Крумов


музикална среда: Ирина Стоицева и Павел Миланов


Тръгнали Хитър Петър и Настрадин Ходжа великана на борят, че на хората нивите им опустошил... – така започва нашата приказка, разказваме ви я с много настроение, шеги и хитринки. Ще ви срещнем с гостилничарят, който искал от Хитър Петър за парата от гозбите да плаща, с алчният поп Ставри, дето си е наумил цялото село да излъже, а сам пада в капана и големия и страшния великан, когото Хитър Петър надхитрява с едно парче сирене.


Спектакълът е реализиран благодарение на Програма "Творчески инициативи" на Национален фонд "Култура"
 

 

 

"Три" е спектакъл за търсенето на истинския път на човека, водещ към себепознание. Съзнателността и мъдростта, символизирани от светлината, се оказват най-верните пътеводители в голямото предизвикателство водещо човека към единна цялостност и просветление.


Трите действащи лица са арихитипни образи, носещи алегорично и асоциативно послание.


Музиката, сценографията и мултимедийното присъствие са не само помощни и допълнителни изразни средства, а и активно действащи компоненти на спектакъла.

Хореография и режисура: Мариана Йотова
Музика: Мариана Йотова, Стамен Янев, Ника Любецкая
Сценография: Костадин Ненов
Костюми: Надежда Сизова, Наталия Живкова
Мултимедия: Георги Николов
Участват: Николай Дограмаджиев, Димитър Банчев, Мариана Йотова

Представлението е подкрепено от програма ,,Разпространение на проекти на независими професионални организации в областта на театралното изкуство” -Министерство на културата на Република България.


 

 

 

ЦИГУЛАРЯТ И МАЛКАТА ПТИЧКА


сценична адаптация КРАСИМИРА МЕТОДИЕВА


постановка МИЛЕНА МАВРОДИНОВА
сценография РАДА ПЕТРОВА - АНДОНОВА
музика ДИМИТЪР МАЛАКЧИЕВ

В един малък град, на един малък площад, свирел цигулар. Неговото голямо желание било да стане прочут виртуоз. В търсене на своята мечта, той открива истинското приятелство. Помагайки на една малка птичка със счупено крилце да полети отново към слънцето, цигуларят успява да се почувства истински щастлив.от 2016 година представелнието се играе от името на театър КАРСОН
 

  МАГЬОСНИЦАТА ОТ КИЛЕРА


сценична адаптация КРАСИМИРА МЕТОДИЕВА


постановка МИЛЕНА МАВРОДИНОВА
сценография МАРИЯ БАНОВА
музика НИКОЛАЙ КОПРИНКОВ
“Аз казах заклинанието пред нашето мазе, но не излезе никаква магьосница”. Това са думи на деца, потопили се във вълшебния свят на приказката Магьосницата от килера.

Спектакълът „Магьосницата от килера“, създаден по едноименната приказка на френския автор Пиер Грипари, е изпълнен с магията и вълшебството на един малък свят, в който всеки може да стане герой.

В едно мазе живее магьосница – стара и зла. В стремежа си да оплете града в мрежите на своето зло, тя се сблъсква с Пиер. Ще успее ли той да я победи? Ще успее ли да прогони самотата си и да открие истински приятели?

В двубоя с магьосницата Пиер се запознава с Мари. Освен любовта, той намира и приятели в лицето на господин Мишок и вълшебните рибки.

Е… и както винаги в приказките доброто побеждава!


от 2016 година представелнието се играе от името на театър КАРСОН


 

 

 

 

 


 

ЕДИН ВЪЛШЕБЕН ДЕН

коопродукция на ИЛИКОВА ТЕАТЪР и Фондация ВЕДНА

Режисьор: Катерина Илкова
Участват: Наталия Лечева, Георги Георгиев - Гого

 

В най-необикновения ден на света, на небето светят и слънцето, и луната, и звездите едновременно. Това е единственият ден, в който се появява лековитата роса. Мечо е болен и събира капките й, за да се излекува. Дали той ще се излекува, какво ще се случи с Мечо? За този вълшебен ден разказва и нашата приказка.